De Voorstad groeit

“The Catalogue” van Chris Oakley

First published on Permanent Gecontrolleerde Zones, for fair use only

Vodpod videos no longer available.

more about ““The Catalogue” from Chris Oakley“, posted with vodpod

Chris Oakley’s “The Catalogue” is een korte film uit 2004 die een beeld van de nabije toekomst schetst waarin RFID-tagging en compleet transparante databases aan elkaar gekoppeld worden om onmiddellijk een profiel van mensen te kunnen samenstellen. De videokunstenaar onderzoekt met zijn film hoe mensen gecodeerd worden ten bate van grote bedrijven en instellingen.

Radio frequency identification (RFID) (Identificatie met radiogolven) is een technologie om van een afstand informatie op te slaan en te lezen van zogenaamde RFID-“tags” die op of in objecten of levende wezens zitten.

Deze tags kunnen “actief”, “semi-actief/semi-passief” of “passief” zijn. Actieve RFID-tags voeden zich met een batterij en kunnen worden gelezen en geschreven met een “remote transceiver” ook wel “reader” genoemd die met een antenne radiogolven zendt en ontvangt, actieve tags zenden meestal met een interval hun ID uit. Semi-actieve tags zenden hun signaal pas uit nadat deze door de reader geactiveerd is. Passieve RFID-tags hebben geen eigen energiebron en zenden een antwoord door het omzetten van de energie van de radiogolven welke door de reader uitgezonden worden.

Tevens zijn er de zogenaamde chiploze tags (zie foto hiernaast), welke gebruikt worden voor eenvoudige identificatie taken zoals diefstal preventie. Deze zijn strikt genomen geen RFID tags omdat ze geen uniek identificatie nummer bevatten. Ze bestaan namelijk uit een afgestemde resonantiekring welke op een specifieke frequentie energie absorbeert.

RFID-tags onderscheiden zich ook door de gebruikte frequentie. In het algemeen kan gezegd worden: hoe hoger de frequentie, des te verder het leesbereik. Hogere frequenties hebben echter meer moeite met metaal en vocht. Veel gebruikte frequenties en hun gebruikte namen zijn:

125KHz (Low Frequentie), 13.56MHz (High Frequentie), 860 tot 950 MHz (Ultra High Frequentie), 2.45GHz (Microwave).

Het is gebruikelijk dat tags voorzien zijn van een meestal on-uitwisbaar IDentificatienummer. Binnen een enkel RFID systeem zijn dit bijna altijd unieke (volg)nummers. Deze nummers kunnen bij ingebruikname van de tags worden bepaald door het nummer naar de tag te schrijven met een reader of printer. Het is ook mogelijk dit aan de producent van de tags over te laten.

Zie ook

“The catalogue” van Chris Oakley

Zoekmachines en uw privacy

Privacy op 2bloggen.org

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15/02/2009 door in Internet, Privacy en getagd als , .

The precautionary principle

The precautionary principle or precautionary approach to risk management states that if an action or policy has a suspected risk of causing harm to the public or to the environment, in the absence of scientific consensus that the action or policy is not harmful, the burden of proof that it is not harmful falls on those taking an action.

Categorieën

Fotos in Heirniswijk genomen

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Archief

Blog Stats

  • 13,981 hits
%d bloggers liken dit: