De Voorstad groeit

1 miljoen Fransen geen job door fouten in Franse politiedatabank

Gepubliceerd in Webwereld

Auteur: Andreas Udo de Haes

De Franse privacywaakhond oordeelt vernietigend over de STIC-database. Door talloze fouten zijn meer dan 1 miljoen Fransen ‘gebrandmerkt’.

Een gigantische databank van de Franse politie zit zo stikvol fouten over wie verdacht of veroordeeld is voor een delict, dat hierdoor meer dan één miljoen Fransen ten onrechte hun baan hebben verloren of een baan nooit hebben gekregen.

Dat constateert de Franse privacytoezichthouder CNIL in een alarmerend rapport (pdf) dat het vorige week stuurde aan premier François Fillon.

De Franse politie heeft de afgelopen jaren een enorme databank opgezet met gegevens van verdachten, veroordeelden én slachtoffers. Le STIC (Système de traitement des infractions constatées) bevat momenteel data van ongeveer de helft van de Franse bevolking. Zo’n 100.000 politieambtenaren hebben routinematig toegang tot het systeem, dat per jaar circa 20 miljoen keer wordt geraadpleegd, in- en aangevuld.

83 procent fout

Maar bij dat laatste gaat het mis. In maar liefst 83 procent van alle entries in de databank staan fouten of onvolledigheden, van tikfouten tot dramatische blunders die het leven van talloze onschuldigen zwaar ten nadele hebben beïnvloed, concludeert CNIL.

Omdat zowel verdachten als slachtoffers ten tijde van het politieonderzoek in de database worden opgenomen, bestaat er kans op abusievelijke verwisseling van namen. Zo belanden slachtoffers uiteindelijk onder het kopje ‘criminelen’.

Daarnaast worden gegevens vaak niet geüpdatet, zodat verdachten altijd verdachten blijven ook al zijn ze inmiddels vrijgesproken door de rechter. Één en ander leidt ertoe dat volgens CNIL méér dan 1 miljoen mensen onterecht zijn ontslagen of nooit zijn aangenomen, omdat ze volgens de database ‘een smet’ hadden.

Dubieuze stempels

Vorig jaar kwam de STIC politiedatabank ook al onder vuur, omdat de Franse regering plannen had om de tot dan toe gefragmenteerde gegevens te centraliseren in ARDOISE. De aldus gecreëerde Big Brother databank zou echter volgens de CNIL veel te veel gegevens bevatten die niets met delicten te maken had, maar alles met de toestand, gezindheid en geaardheid van personen.

‘Stempels’ als wegloopkind, gehandicapt, dakloos, lid van een vakbond, alcoholist, drugsverslaafd, travestiet, transseksueel, homoseksueel, prostituee, hoerenloper, psychisch gestoord en lid van een sekte vormen een ontoelaatbare inbreuk op de burgerrechten en ARDOISE werd tot nader order in de koelkast gezet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14/03/2009 door in NL, Privacy, Verhalen en getagd als .

The precautionary principle

The precautionary principle or precautionary approach to risk management states that if an action or policy has a suspected risk of causing harm to the public or to the environment, in the absence of scientific consensus that the action or policy is not harmful, the burden of proof that it is not harmful falls on those taking an action.

Categorieën

Fotos in Heirniswijk genomen

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Archief

Blog Stats

  • 13,981 hits
%d bloggers liken dit: