De Voorstad groeit

Korte geschiedenis van de Brugse Poort in Gent

File:Brugse Poort, Ghent Belgium.jpg

Information page

De Brugse Poort is voornamelijk ontstaan door de industriële expansie van de 19de eeuw. In 1821 stichtte de ondernemer Huyttens-Kerreman aan de Kettingstraat een atelier voor metaalbewerking en -constructie, later omgevormd tot de n.v. Le Phoenix. Vanaf 1860 ging het zeer snel in deze wijk. Dit kwam voornamelijk door de textielindustrie zoals bijvoorbeeld bedreven door Société Linière La Lys.

Binnen een periode van dertig jaar is deze wijk volledig volgebouwd (+/-1860-1890). De Brugse Poort is gegroeid zonder stedenbouwkundige voorwaarden, vandaar het chaotische stratenpatroon en de drukke bebouwing. Begin 1900 werd de wijk in tweeën gesplitst door de Rooigemlaan die werd doorgetrokken tot aan de Palinghuizen.

Na de ineenstorting van de textielindustrie (vanaf jaren zestig) was de Brugse Poort één van armoedigste wijken van Gent. De vele goedkope krotwoningen waren de enige betaalbare woningen voor de nieuwe gastarbeiders.

Vanaf de jaren negentig is er een andere dynamiek ontstaan in deze buurt. Nieuwe investeringen zorgden voor meer ‘zuurstof’ maar ook voor meer onrust in deze buurt. Het spook van gentrificatie was/is nooit ver weg. Toen de stad in 2002 met een nieuw project “zuurstof voor de Brugse Poort” kwam was er veel argwaan en protest. Dit protest werd voornamelijk getrokken en geduwd door de vele anarchisten die zich in de wijk gevestigd hadden. Het anarchistische karakter is wat deze wijk atypisch maakt in vergelijking met andere buurten uit de 19de-eeuwse gordel. Dit verklaart dat deze buurt nog enige sociale weerbaarheid kent.

 

Bron

Philippe Bockstael, De Brugsepoort, Nazareth: De Klaroen, 1995, p. 127.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15/08/2014 door in Gent, NL en getagd als .

The precautionary principle

The precautionary principle or precautionary approach to risk management states that if an action or policy has a suspected risk of causing harm to the public or to the environment, in the absence of scientific consensus that the action or policy is not harmful, the burden of proof that it is not harmful falls on those taking an action.

Categorieën

Fotos in Heirniswijk genomen

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Archief

Blog Stats

  • 13,981 hits
%d bloggers liken dit: