De Voorstad groeit

Catalogus van offline archieven voor Gentenaars

Stadsarchief Gent

Website

Het Stadsarchief bewaart het archief van de Stad Gent vanaf de middeleeuwen (het oudste stuk dateert van 1178) tot vandaag. Het omvat het Oud Archief, gevormd tijdens het ancien régime (tot 1795), en het Modern Archief, gevormd tijdens de Franse periode (1795-1815), de Hollandse periode (1815-1830) en het koninkrijk België (vanaf 1830). Ook de archieven van de deelgemeenten uit de periode voor de gemeentefusies van 1965 en 1977 zijn grotendeels overgedragen aan het Stadsarchief. Naast het lokale overheidsarchief bewaart het Stadsarchief ook private archieven van personen, families, organisaties of ondernemingen die een sterke band met Gent hebben. Al dit papieren archief neemt in totaal 22 km depotruimte in beslag.

Behalve geschreven archiefdocumenten bewaart het Stadsarchief ook belangrijke fotoarchieven en historische beeldcollecties, bestaande uit foto’s, films, prentbriefkaarten, prenten, geporseleinde kaarten, affiches, tekeningen en schilderijen. Samen gaat het om een half miljoen beeldobjecten met erfgoedwaarde. Lees verder op de site van Stad Gent

Zie ook ArcheoWeb

Archiefbank van Vlaanderen: Onlinedatabank van private archieven

Website

Archiefbank Vlaanderen verzamelt gegevens over private archieven en erfgoedcollecties in Vlaanderen. Die gegevens worden ondergebracht in een onlinedatabank en zijn voor iedereen raadpleegbaar via de zoekbox.

Archiefbank Vlaanderen is geen verzamelpunt voor materiaal, maar een centraal informatiepunt over private archieven. Het erfgoed blijft bewaard op zijn oorspronkelijke plaats. Archiefbank toont niet de archiefstukken, maar wijst de weg er naar toe.

Bezit je zelf een privaat archief? Beheer je de archieven van een lokale vereniging of kring? Wens je dit erfgoed met geïnteresseerden te delen? Signaleer en registreer een archief via het aanmeldingsformulier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 02/09/2014 door in Archieven, Gent en getagd als , , , .

The precautionary principle

The precautionary principle or precautionary approach to risk management states that if an action or policy has a suspected risk of causing harm to the public or to the environment, in the absence of scientific consensus that the action or policy is not harmful, the burden of proof that it is not harmful falls on those taking an action.

Categorieën

Fotos in Heirniswijk genomen

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Archief

Blog Stats

  • 13,981 hits
%d bloggers liken dit: