De Voorstad groeit

Appels en peren en solidariteit

Vrijdag 5 september op de Plaza Callao, hartje Madrid

Plaza Callao, hartje Madrid, boeren delen er gratis appels uit die ze niet meer aan Rusland kunnen verkopen. Een lange rij mensen, meer dan honderd meter lang, staat geduldig te wachten. Oude vrouwtjes die dit niet aankunnen worden meteen bediend.

spaans_appels_uitdelen_2

Hartverwarmend vind ik dat

Onze fruitboeren laten zich liever betalen om het overschot aan appels en peren niet te moeten oogsten. Ze laten ze  met chemisch spul van de bomen vallen.

Bijna 10% van de Belgische perenoogst en 13% van de Belgische appeloogst wordt vernietigd met subsidies van de EU. Joke Schauvlieghe en  de Boerenbond  verdringen elkaar om dit pervers systeem te verdedigen.

Er worden wel allerlei oplossingen voorgesteld, er sap van maken, vrijwilligers laten plukken… maar aan gratis uitdelen daaraan werd niet gedacht. Daar wil volgens Francine Mestrum op FB zelfs 11.11.11 niet direct aan meewerken na een oproep in die zin… de bureaucratische molens van de NGO’s malen soms tergend traag.

In België en grote delen van de EU geldt nog altijd het eigen profijt eerst. Maar draai of keer het zoals je wil, het vernietigen van voedsel en het handhaven van een systeem dat dat in de hand werkt is één grote fuck you aan het adres van de bijna één miljard mensen op onze planeet die elke dag te weinig te eten hebben. De geschiedenis zal het wellicht als misdadig bestempelen.

spaanse_appels_uitdelen_1

spaanse_appels_uitdelen_3

spaanse_appels_uitdelen_4

De perentuin van het buurthuis in het Lousberg park

Toen ik zaterdag 30 augustus. rond 11 huur in  de voormiddag voorbij het buurtcentrum Tarbotstraat 61A  liep zag ik dat men volop peren aan het plukken was in de binnenhof van het buurtcentrum. Eerst dacht ik dat men daar had ingebroken, maar dat bleek niet zo… de plukkers beweerden dat ze toelating hadden gekregen van het buurtcentrum. Ze hadden in alle geval de sleutels, want het buurcentrum in niet open op zaterdag.

Die perenbomen zijn eigendom van de stad Gent… en aangezien de Groendienst daar geen belangstelling voor heeft blijken die peren anders verloren te gaan vertelt een van de plukkers mij. Dus daarom werden ze geplukt. Die peren moesten gered worden.

In het Nieuwsblad poseren de redders van de peren fier voor de fotograaf. De reden waarom de redding:hoogdringend was luidt:

“Op zondagnamiddag speelt de chiro dikwijls in het park en het was voor hen niet aangenaam om tussen de rotte peren te moeten spelen. We zijn samen met de Groendienst tot een goede oplossing gekomen. Met de Buren zullen we de peren oogsten om er perensap van te maken. Zo storen ze de chiro niet meer. We willen al wie in de buurt woont, hier zeker bij betrekken’, vertelt John Vandaele van de Buren van de Abdij”

Maar dan,  wie krijgt die peren? Wel enkel degenen die van de collectieve  pluk afwisten en die het op een akkoordje wisten te gooiten met de Groendienst, de ingewijden dus. En die ingewijden waren blijkbaar de “buren van de abdij” een kilometer verwijderd van de buurttuin en totaal niet de buren van de buurttuin.

Vorig jaar wisten de ‘buren van de abdij’  meer dan 100 kg peren te plukken. Het verslag van die pluk wordt gedaan in een artikel op hun blog met als titel: “Peren bij de buren van de Buren voor de buren”.

Macharius-Herinis copy

Ik heb daar toen geen enkele peer van gezien en ik ben nochtans een van de veel dichtere buren van de buurttuin. Er zijn blijkbar mensen die meer buur zijn dan een andere buur. Nu zaterdag kreeg ik wel enkele peren mee uit eerlijke schaamte en omdat ik erop aandrong.  Maar het blijkt dat er anders van die peren  sap wordt  gemaakt voor de Herberg Macharius. Leuk voor de gegoede burgers die daar op café/restaurant gaan, maar niet leuk voor al de anderen die zich niet kunnen permitteren op café/restaurant te gaan of die dat niet zinvol vinden.

Een geval van  ons kent ons? Ik heb via email om uitleg gevraagd aan het Buurtcentrum Macharius-Herinis-Scheldeoord, maar na een week nog altijd geen antwoord gekregen.

Ik heb de peren dan toch gestoofd en dat was lekker. Maar ik vind de manier waarop die perenpluk geregeld werd niet eerlijk, Iedereen zou moeten de kans krijgen van die lekkere peren te proeven ook de mensen van de Brugse Poort, Ledeberg, Gentbrugge, Sint Amandsberg… kortom alle deelgemeenten van Gent. Waarom ze niet uitdelen onder de Schaapstal op de Korenmarkt, zoals de Spaanse boeren doen op de Plaza Callao? Dat die gratis peren nu terecht komen bij degenen die ze minst nodig hebben steekt mij.

Peren-BvdA

de perenplukkers van de buren van de abdij gekiekt in de Gentenaar

Bronnen

El Pais
Facebook
De Redactie
Blog Buren van de Abdij
Newsmonkey
Het Laatste Nieuws
Het Nieuwsblad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 07/09/2014 door in Gentse Buurthuizen, Solidariteit en getagd als , , .

The precautionary principle

The precautionary principle or precautionary approach to risk management states that if an action or policy has a suspected risk of causing harm to the public or to the environment, in the absence of scientific consensus that the action or policy is not harmful, the burden of proof that it is not harmful falls on those taking an action.

Categorieën

Fotos in Heirniswijk genomen

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Archief

Blog Stats

  • 13,981 hits
%d bloggers liken dit: