De Voorstad groeit

Broodschrijver Herman Brusselmans dist het Gentse mobiliteitsplan

In gesprek met De Zondag van 6 september diste Herman Brusselmans het Gentse mobiliteitsbeleid. Meest geciteerde uitspraak:

“Watteeuw is Gent naar de kloten aan het helpen De stad was leefbaar, nu niet meer. Gent is het kwijt. We zijn een Brugge aan het worden waar de eigen inwoners de pispaal zijn. Maar let op: er komt tegenkanting. De mensen worden het beu.”

Brusselmans roept de ‘Vox Populi’ om zijn gelijk te halen, een gekende demagogische truuk in de lijn van “de grondstroom” en “das gesundes volksempfinden”… Zijn argumenten zijn echter vederlicht:

“Gent is een ramp geworden. Als je van de ene kant naar de andere moet, doe je er anderhalf uur over. Je kan met je auto niet meer buitenkomen,” en “Je moet al bijna in Flanders Expo parkeren als je in de stad woont. En ik zeg dat hoewel ik zelf geen auto heb.”

Vanwaar Brusselmans woont is het volgens Google Maps, afhankelijk van de gekozen route, drie of vier minuten rijden naar de ring rond Gent. Natuurlijk als je zelf geen auto hebt doe je er iets langer over, namelijk 13 of 14 minuten. Waar heeft ie het in godsnaam over?

De vuilgebekte auteur spaart zijn denigrerend taalgebruikt niet:

“Er is hier een pipo aan de macht, een zekere Watteeuw, die voor het ene infarct na het andere zorgt.”

Brusselmans675 (1)

Brusselmans is uit de grond gekropen in het boerendorp Hamme. De naam van de plaats is afkomstig van “ham” ook wel “espe” genoemd. De geur van de varkensstallen is er notoir aanwezig. Hij groeide op in het milieu van de veehandelaren. Ruw taalgebruik was dagelijkse kost op de Beestenmarkt aan de Dampoort waar hij ooit zijn eerste stappen in Gent moet gezet hebben. Samen met zijn vader op stap. Maar de Beestenmarkt is daar al sedert 1991 verdwenen. Het taaltje van Brusselmans is er een anachronisme geworden.

Nu denk ik niet dat het enkel dat ruige verleden is dat blijft ronddwalen in het hoofd van Brusselmans. De schrijver die doorgaans geen drie zinnen kan schrijven zonder te vervallen in toogpraat meent het deze keer.

Wat er achter zit weet ik niet maar een minder bekend feit over Brusselmans is dat hij een niet zo kieskeurige  broodschrijver is. Projectontwikkelaars kunnen op zijn pen rekenen zoals blijkt uit deze column die hij schreef voor de Lofting Group, waarin hij vertelt hoe hij op zoek naar een huis uiteindelijk – u zal het nooit raden – een loft vond in Oudburg. Hij woont er nog altijd.

Noot: De Loftinggroup had intussen de PDF verwijderd van haar site, maar ergens vonden we toch nog een kopie. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 28/09/2015 door in Gent.

The precautionary principle

The precautionary principle or precautionary approach to risk management states that if an action or policy has a suspected risk of causing harm to the public or to the environment, in the absence of scientific consensus that the action or policy is not harmful, the burden of proof that it is not harmful falls on those taking an action.

Categorieën

Fotos in Heirniswijk genomen

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Archief

Blog Stats

  • 13,724 hits
%d bloggers liken dit: