De Voorstad groeit

Enkele sociale gegevens over Macharius Heirnis

Armoede risico

Het indicatoren rapport armoede stelt:

“Sommige bevolkingsgroepen kennen een verhoogd armoederisico: alleenstaanden, alleenstaande ouders, etnisch-culturele minderheden en senioren.”

De armoede risicogroepen zijn oververtegenwoordigd in de wijk Macharius – Heirnis.

30% van de bewoners in Macharius – Heirnis is van niet Belgische origine. In Macharius is dat zelfs 40%. Het aandeel van de etnisch-culturele minderheden (ECM) in gans Gent was 17,5% in 2010 maar het blijft jaarlijks stijgen1 (Indicatorenrapport).

Het aandeel alleenstaanden in Macharius – Heinis t.o.v. het totaal aantal huishoudens is 48% tegenover een gemiddelde van 42% voor gans Gent. Uit de cijfers blijkt dat deze risicogroepen vooral in de buurt Macharius woren.

inkomen_macharius_heirnis

Macharius heeft een mediaan inkomen van 16.908 euro. Het inkomen in buurt Macharius ligt maar iets hoger dan het inkomen in de wijk Rabot-Blaisantvest waar de mediaan ligt op 14.933 € (Verhassel et al.,2013)

Maar er zijn ook grote verschillen tussen de buurten in de wijk. Zo heeft Visserij een hoog mediaan fiscaal inkomen van 26.111 euro.

De wijk Macharius-Heirnis heeft een mediaan fiscaal inkomen van 19.818 euro, wat iets onder de Gentse mediaan van 20.693 euro ligt.

werkloosheid_ecm

De werkloosheidsgraad in Macharius – Heirnis is 11% tegenover een gemiddelde van 8% voor gans Gent (cijfers van 2009)

Bewoning en ruimtelijke factoren

Gent kende op 31 december 2011 een bevolkingsdichtheid van 1.565 inwoners per km². Rabot-Blaisantvest heeft het hoogste aantal inwoners per km² (9.684) en de Kanaaldorpen en –zone het laagste (58). De dichtst bevolkte wijken liggen ten noorden van de binnenstad, voornamelijk in de 19e-eeuwse gordel. De bevolkingsdichtheid van Macharius – Heirnis is 8 843 per km². Het is de 2de dichtst bevolkte wijk van Gent. De bebouwinsgraad in Macharius – Heirnis ligt op 32%.

Bevolkingsdichteheid_Gent

Bronnen

Bevolkingsregister origine Macharius – Heirnis per land en per statistische sector

Gent in cijfers, Online Dataset

Indicatorenrapport armoede 2009, update 2012

Verhasselt, Els, Annelies Van Steenberge, Els Bauwens en Eric Dirikx, (2013), ‘Gent in cijfers, een omgevingsanalyse‘, FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, (Stad Gent – Data-Analyse & GIS, Strategie & Coördinatie)

Samenlevingsopbouw Vlaanderen, (2012), ‘Recht op gezondheid aanpak van de gezondheidskloof; resultaten van een verkenning

Eigen onderzoek

1Het percentage ECM is echter een onderschatting van het reële percentage. In de berekening van het percentage ECM worden ook personen geteld met een Belgische nationaliteit die vroeger in hun leven een buitenlandse nationaliteit bezaten. In deze berekeningswijze ‘verdwijnt’ echter de 3de generatie als de 2de generatie de Belgische nationaliteit al had verkregen. Verder is het bevolkingsregister gebaseerd op domicilies, personen zonder een domicilie zijn dus niet opgenomen in deze indicator.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20/10/2015 door in Gent, Macharius Heirnis en getagd als .

The precautionary principle

The precautionary principle or precautionary approach to risk management states that if an action or policy has a suspected risk of causing harm to the public or to the environment, in the absence of scientific consensus that the action or policy is not harmful, the burden of proof that it is not harmful falls on those taking an action.

Categorieën

Fotos in Heirniswijk genomen

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Archief

Blog Stats

  • 13,724 hits
%d bloggers liken dit: